RICHVILLE – RAW

 

 “Het licht schijnt weer in het Noorden in deze barre tijden…“

Richard van Bergen & Jeroen JJ Goossens, twee Nederlanders die al meer dan 20 jaar podia en hun liefde muziek en voor rauwe Delta blues delen, vervolgden eind van het voorbije jaar hun nieuw muzikaal project in de studio dat in 2019 de naam Richville kreeg met een tweede album, de opvolger van hun titelloos debuut, ‘Raw’. Waar hun start als “Organisch, intuïtief en ongepolijst” omschreven werd, zijn we uiteraard benieuwd naar het vervolg dat ook bij Tub Thumper Records van Bird Stevens (Rusty Roots, Little Steve & the Big Beat) uitgebracht werd! Dat voor muzikanten in het voorbije jaar zowat alles wegviel, moet voor Richville door deze opnames voor een deel goed gemaakt hebben, want bijna de gehele releasetour -waaronder Moulin Blues, Kwadendamme, Gevarenwinkel en Manana Manana- van hun debuut-cd werd gecanceld.

Eérst van sommigen, in deze donkere covid-dagen, het geheugen opfrissen, door te refereren naar een inleidend commentaar dat ex-Rootstime collega Marcie (1944-2019) toen schreef nadat zanger/gitarist Richard van Bergen (JW Roy, The Sunset Travellers) in 2014 zijn debuutalbum ‘Rootbag’ -na het plotse overlijden van bassist Dick Wagensveld- na veel aarzeling, onder zijn eigen naam uitbracht. “Na het overlijden van zijn vriend lag nog voldoende materiaal klaar om uit te brengen, originele songs die Richard samen met zijn vriend Dick en percussionist Jeroen “JJ” Goossens hadden gespeeld. Het betrof allen songs die Richard had geschreven en die Rootbag al eens Live had gebracht, o.m. op het festival Moulin Blues in Ospel. Zowel Richard als Dick hadden trouwens in Shiner Twins (Dick Wagensveld: bas - Jack Hustinx: gitaar, zang - Richard van Bergen: gitaar, zang - Jody van Ooijen: drums) al enkele albums opgenomen, die eerder bij het Americana genre aanleunden. Met Rootbag, opgericht in 2010, sloeg het duo, aangevuld met drummer “JJ”, echter de weg in van de rauwe Mississippi Delta Blues met vertakkingen in Louisiana, terwijl B.B. King, Albert King en Jimi Hendrix in de loop van Richard’s muzikale ontwikkeling zijn gitaarstijl beïnvloedden…”. Verder nog dit detail, Richard begeleidde ooit nog o.m. Malford Milligan, Sugar Ray Rayford en Dede Priest.

Uit een mail (inclusief een persbericht) van Richard over ‘Raw’ destilleerden we het volgende: “een album met negen originele songs - de songs werden opgenomen in één weekend – producer Bird Stevens zat achter de keys en deed de percussie – de analoge vintage studio apparatuur was voor de sfeer de perfecte match – dé uitlaatklep op het juiste moment!…”. De aanwezige link naar de promo single, het aardig rockende rauwe, “All I Want”, zorgde al voor de eerste positieve vibes.

Wat bij ‘Raw’ direct opvalt is de verscheidenheid, die zich vooral vertaalt in de vaak -door het ritme gestuurde- intrigerende en prikkelende grooves van ieder nummer. Een link leggen naar Fat Possum Records’ zanger/gitarist en Delta blues man R.L. Burnside (1926-2005) -hij leerde voor het grootste deel gitaar spelen van zijn vriend Fred McDowell, die in zijn buurt woonde- en zijn Mississippi Hill Country blues zullen liefhebbers hier snel doen.

“Gotta Let You Go” waarmee ‘Raw’ van Richville opent en “Tell Me Your Name” laten ons de opzwepende groove horen -en die ik ken van onze eigen Boogie Beasts- die ik bedoel. Het is de gitaar, de drums en dito percussie, die het op onze gevoelens doen. “Lonesome Train” dobbert op het juiste riff en op het funky en aanstekelige “First Time” schuift Richard daarna zijn slide over de vinger, wat alles nog wat meer meeslepend maakt. Het instrumentale “Lightnin’” las ik ergens, is een hommage aan Sam John Hopkins, beter bekend als Lightnin' Hopkins (1912-1982). Hopkins was een Amerikaans countryblues-zanger, songwriter, componist en gitarist uit Houston in Texas. Hij wordt beschouwd als dé grote vernieuwer van de Texas blues. De spanning stijgt opnieuw op “Rescue Me” en zakt wat in elkaar op het relaxte “Right on Time” waarvan de groove afdruipt. De kers op de taart gaat hier naar Bird Stevens die met zijn cabasa percussie, los van Richard’s prima gitaar solo, dat extra aan het nummer toevoegt. Met “Runnin’ to My Baby” afsluiten is bijna even opwindend als terugdenken aan hoe alles op ‘Raw’ in de opener met de juiste mindset begon.

“Voor Richville was ‘Raw’ misschien wel de ultieme uitlaatklep, voor ons gaan de aanstekelige grooves en opzwepende riffs op hun nieuwe album zorgen voor de juiste injectie snel werkende rauwe Mississippi Delta Blues…“ (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans

 

Album track list: 01. Gotta Let You Go - 2. Tell Me Your Name - 3. Lonesome Train - 4. First Time - 5. Lightnin’ (instrumental) - 6. Rescue Me - 7. All I Want - 8. Right on Time - 9. Runnin’ to My Baby / Lyrics/music © 2021 by: Richard van Bergen - Produced by: Bird Stevens & Richville / Album credits: Richard van Bergen: zang, gitaar / Jeroen “JJ” Goossens: drums, percussie & Bird Stevens: keys, percussie

Discography: Richville: Raw [2021] | Richville [2019] || Richard van Bergen & Rootbag: Walk on In [2017] || Richard van Bergen: Rootbag [2014] |

Artiest info
   
 

Label: Tub Thumper Records

video